[Bsb-forum:610] Uluç Gürkan-Kitap--Ermeni Sorunu’na bu şekilde hiç yaklaşılmamıştı…

Serdar Şahinkaya Serdar.Sahinkaya at kalkinma.com.tr
6 Ara 2011 Sal 14:26:03 EET


Ermeni Sorununu Anlamak
Önyargıları Aşmak ve Nefretten Arınmak
ULUÇ GÜRKAN
Söyleşi: Serdar Palabıyık

PERŞEMBE (08.12.2011) GÜNÜ KİTAPÇILARDA

Ermeni Sorunu’na bu şekilde hiç yaklaşılmamıştı… Uluslararası arenada yıllardır bu konuda mücadele veren Uluç Gürkan’dan ezber bozacak bir çalışma…
DESTEK Yayınevi’nce yayınlanan “belge-söyleşi” kitabında, “Türkiye halkı, ülkesi ve ulusuyla ‘soykırımcı’ olarak tanımlanmayı hak ediyor mu? Böylesi bir tanımlama, tarihi ve hukuki gerçeklerle uyuşuyor mu?” sorularının yanıtı, karşılıklı önyargıların ve nefret duygularının ötesinde, tarihi gerçeklik ve hukuki belgesellik boyutlarıyla veriliyor.

“Ermeni soykırımı” suçlamaları, “tencere dibin kara, seninki benden kara” edebiyatıyla karşılanmaya çalışılmıyor. Kaç Ermeni’nin öldüğünü, bu arada yaşamını yitiren Türk ve Müslümanların sayısını tartışılmıyor. Böylesi anlamsız ve kısır tartışmalar yerine, “Ermeni Soykırımı” ezberini hem tarihsel hem de hukuksal olarak bozacak üç temel konu üzerinde duruluyor.

İlk olarak, “soykırım suçunun” hukuki çerçevesi irdeleniyor…

Kitapta, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırım Sözleşmesi’ne göre soykırım suçunun tüzel kişilere değil, gerçek kişilere yöneltilmesi gerektiği, bu hukuki gerçekliğe karşın, “Ermeni Soykırımı” suçlamalarının, ülkesi ve ulusuyla Türkiye’ye yöneltildiği; dolayısıyla nasıl bir “nefret söylemine” dönüştüğü ayrıntılarıyla açıklanıyor. Türkiye’ye karşı düşmanlık duygularını tahrik eden bu hukuk dışı ve ırkçı söyleme son verilmesinin soykırım iddialarını tartışmanın önkoşulu olması gerektiği savunuluyor…

İkinci olarak, soykırımın olup olmadığına karar verecek yetkili merciin altı çiziliyor…

Kitapta, BM Soykırım Sözleşmesi, soykırım suçunun varlığı ya da yokluğu konusundaki yetkili merciin “yargı organları” olarak belirlendiğine dikkat çekilirken, bu bağlamda, unuttuğumuz, bize keyfi bir sürgün olarak yansıtılan Malta Yargılaması anımsatılıyor…  Birinci Dünya Savaşı sonrasında çok sayıda İttihat ve Terakki Partisi yöneticisinin “Ermenilerin toplu katliamı” suçlamasıyla üç yıla yakın süre Malta’da tutulduğu…“Sevrés Antlaşması” uyarınca Londra’daki İngiliz Kraliyet Başsavcılığı tarafından “soruşturma” kapsamına alındığı… Ancak, Başsavcılığın bu kişiler aleyhine “hukuki geçerliliği olan” hiçbir “katliam/kırım” kanıtı bulamadığı; sonuçta “kovuşturmaya yer olmadığı” hükmüne vardığı ve serbest bırakılmalarını sağladığı tek tek belgeleniyor. Malta’daki bu yargılama sürecinin, “Ermeni Soykırımı” iddialarını kökten çürüten hukuki sonuçları da İngiliz arşiv belgelerinin ışığında güncelleniyor…

Son olarak, bir süredir “soykırım” iddialarının temel dayanağı olarak sunulan “tehcir uygulaması” üzerinde duruluyor.  Birinci Dünya Savaşı koşullarında Osmanlı Ermenilerinin silahlı isyanı ve Osmanlı topraklarını işgal eden Çarlık Rusya’sının yanında savaşa katılması, tehcir uygulamasının 1949 tarihli Cenevre Sözleşmelerinin 1977 tarihli Ek 2 Protokolündeki “askeri gereklilik” ve “güvenlik” kapsamında değerlendirilmesini tartışmaya açılıyor…


Uluç Gürkan

         HERKES İÇİN FIRSAT
              HERKESTEN SORUMLULUK
                  HERKESİN TOPLUMU

www.ulucgurkan.net<http://www.ulucgurkan.net/>
ulucgurkan at ulucgurkan.net<mailto:ulucgurkan at ulucgurkan.net>
0090 312 4198777 - 0090 532 2180758
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: <http://yunus.listweb.bilkent.edu.tr/pipermail/bsb-forum/attachments/20111206/ccecfde0/attachment-0001.htm>
-------------- sonraki bölüm --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Kapak-ön arka.jpg
Type: image/jpeg
Size: 851035 bytes
Desc: Kapak-ön arka.jpg
URL: <http://yunus.listweb.bilkent.edu.tr/pipermail/bsb-forum/attachments/20111206/ccecfde0/attachment-0001.jpg>


Bsb-forum mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi