[Bsb-forum:468] YERLİ TOHUMCULAR, İTHAL TOHUMCULARA "ANANI DA SÜLALENİ DE AL DA DEFOL GİT" DEDİ. DÜN MUHTEŞEM BİR GÜNDÜ VE YERLİ TOHUMCULARIMIZIN BAYRAĞI ELLERİNE ALMALARI İLE BÜYÜK GURUR DUYDUK.
Serdar Şahinkaya
Serdar.Sahinkaya at kalkinma.com.tr
6 Şub 2011 Paz 14:16:03 EET
---------- Yönlendirilmiş ileti ----------
Kimden: NEJ SAY <nejsay at yahoo.com<mailto:nejsay at yahoo.com>>
Tarih: 06 Şubat 2011 13:27
Konu: YERLİ TOHUMCULAR, İTHAL TOHUMCULARA "ANANI DA SÜLALENİ DE AL DA DEFOL GİT" DEDİ. DÜN MUHTEŞEM BİR GÜNDÜ VE YERLİ TOHUMCULARIMIZIN BAYRAĞI ELLERİNE ALMALARI İLE BÜYÜK GURUR DUYDUK.
Kime: nejat sayginer <nejsay at yahoo.com<mailto:nejsay at yahoo.com>>
DÜN BÜYÜK VE MUHTEŞEM BİR GÜNDÜ!
Eskiden "Yerli malı kullanmalı" haftası düzenlerdik
Şimdilerde bu slogan rafa kaldırılmış ve "YABANCI İTHAL MALI KULLANMALI" dayatılmıştı.
İşte o dayatma dün Türkiye'nin dört bir yanından Yarımada Seferihisar'a akın eden "Tarım ve hayvancılığı bitiremezsin, Çevreyi yok edemezsin" diyen "Yerli tohumcuların" aynı arı kovanını andıran çalışmaları, şenliği bırakın TOHUM TAKAS BORSASINI ilan etmesi ile son buldu.
Büyük günde Allah insanlarımıza acıdı ve son 15 gündür süren soğuk ve kapalı hava tamamen açtı ve Türkiye'nin en batısı SAHİLLERE-KUMSALLARA GÜNEŞ TAM DOĞDU VE TOHUM TAKAS BORSASINI AYDINLATTI.
Yıllar evvel bu işe başlayan iyi bir Çevreci ve Yerli Tohum sevdalısı olan, İzmir Torbalı ilçesine bağlı KARAOT KÖYÜ sakini Sevgili Kardeşim Feray Karapınar, sabır ve çalışmalarının sonunda amacına ulaştı.(Feray Kardeşim Bay'dır)
Sevgili Feray ve Karaot Köyü'nün o eli öpülesi kadınları kendilerine annelerinden, ninelerinden kalan yeri tohumları tanıtmak ve yurdumuza yaymak için bir de Dernek kurdular.
İşte o Dernek ve eli öpülesi kadınlarımız, bayanlarımız, kardeşlerimiz, Torbalı Takas değişiminin ikincisini Seferihisar'da gerçekleştirdiler.
Organizasyon her zaman olduğu gibi kusursuzdu.
Çünkü o kusursuz işleyen organizasyonlarda hep Türkiye'nin ilk ve tek YAVAŞ- SALGANGOZ ŞEHRİ SEFERİHİSAR VE BELEDİYE BAŞKANI SEVGİLİ TUNÇ SOYER VARDI.
Sadece Tunç Soyer olsa iyi, TÜM İZMİR YARIMADA BELEDİYE BAŞKANLARI, MUHTARLARI VE HALKI TAM BİR YUMRUK OLMUŞ YERLİ TOHUMLARIMIZI KURTARMAK İÇİN KILIÇLARI ÇEKMİŞLERDİ.
Karaburun Belediye Başkanı Sevgili H.Serdar Yasa, Mordoğan Belediye Başkanı Sevgili Ahmet Çakır ve Urla Belediyesi ve Bornova Belediye Başkanı Sevgili Kamil Okyay Sındır, Yerli Tohum şenliğine tam katkı vermek için oradaydılar.
Şimdi sadece onlar mı? diye soranınız çıkar.
İnanın İstanbul Maltepe Belediyesi tam destek ile şenliğe katılırken, Bursa'dan, Kocaeli'den, Kars'dan, Mersin'den, Elazığ'dan, Malatya'dan, Urfa, Erzurum, Rize ve daha isimlerini sayamadığım şehirlerden yüzlerce insan ELLERİNDEKİ YERLİ TOHUMLARI TAKAS ETMEK için Seferihisar'daydılar.(Fotoğraflardan birine dikkatli bakın arı kovanı gibi tohum takası yapan insanların o muhteşem görüntüleri)
Belediye Başkanları ve bizler inanın bu heyecan karşısında göz yaşlarımızı tutamadık.(Değerli Basınımız çok sayıda görüntü çekti ve röportaj yaptılar, umarız yayınlarlar)
Tarımımızı bitirmelerine az zaman kalmışken, Tarımın olmazsa olmazı Yerli Tohumlarımız için halkımız büyük uyanış göstermiş ve "YERLİ TOHUMLARIMIZI YOK EDEMEZSİNİZ" demiştir.
Bu heyecen ve Yarımada'da başlayan Türkiye'ye örnek olan çalışma artık bitmez ve engellenemez.
Engellemeye son bir kaç gün uğraştıklarını Sevgili Prof.Dr.Tayfun Özkaya hocamız Panalde açıkladılar.
Sevgili Tayfun Hocaya "kim bunlar?" diye sordum, aldığım cevap "Tarım İlçe Müdürlüğü" dedi.
Türk halkı engel tanımadı ve tanımayacağını Yarımada şenliğinde gösterdi ve bizleri gururlandırdı.(Nasıl gururlanmayalım...Bendeniz de Yarımada Çevre Platformu'nun Sözcüsüyüm)
Bu konu artık Türkiye gündeminden düşmez ve hızla yurdumuza yayılır.
Şimdi bundan sonra ne olur? sorusunu sorduğunuzu düşünüyorum.
Bundan sonra Yarımada ve çalışkan örnek Belediyeleri ve Başkanları, yörelerinde olmak üzere YERLİ TOHUM BANKALARI kuracaklar ve yurdumuzda her bölgeyle temasa geçip, her şehirden ve vatandaşlardan gelen taleplere göre yardımlaşma ve büyük takasa başlayacaklardır.(yüzyıllar öncesine yapılan takas ile alışverişe döndük.Hükümet destek yerine köstek olunca vatandaş da çareyi böyle buldu)
Sizler bu iletimizle birlikte 81 vilayetimizde bulunan yakınlarınıza, hatta köylü akrabalarınıza "ELLERİNDE BULNAN TOHUM FAZLALARINI BU TOHUM BANKALARINA GÖNDEREREK, İHTİYAÇ DUYDUKLARI TOHUMLARI BANKALARDAN İSTEMEYE BAŞLAMALARIDIR"
Ancak bir konuda da bilgilendirme yapmak durumundayız!
Bölgelerde "sulu ve susuz" olmak üzere hava şartlarının el vereceği Yerli Tohumlara ihtiyaç gösterilmesidir.
Bu konuda umuyorum YERLİ TOHUM TAKAS İNTERNET SİTELERİ faaliyete geçecek ve Vatansever olan Bilim adamlarımız hemen katkı koyacaklardır.(Aramızda çok sayıda vatansever gerçek bilimadamı hocamız göreve başladılar bile. Yeni gönüllü hocalarımızı aramızda görmekten büyük sevinç duyacağız)
Yeri Tohum Takasına GDO'YA HAYIR PLATFORMU DA TAM DESTEK VERMİŞTİR.
Çok sayıda Demokratik Kitle Örgütü ile TEMA da Şenlk de bir stand açarak tam destek olmuştur.
Ege Bölgesi'nin en güçlü "Çiftçi Platformu" Sözcüsü Sevgili Mustafa Kaymakçı Hoca ve Platform üyeleri de şenliğe destek için Seferihisar'daydılar.
Takas şenliği öncesinde Panel vardı.(şenlik Grup Tan'ın konseri ile bitti)
Panel salonu tam doldu ve kalabalıkları almayınca ek sandalyeler getirildi
Paneli yöneten Gazeteci Sevgili Nedim Atilla "Arkadaşlar bakın Yunanistan'ın Midilli Ada'sındaydım ve böyle bir Yerli Tohum takasını izledim. Orada halk ve devlet tam bir dayanışma içindeydi. Devlet Yerli Tohumlara tam destek verirken, bizde bunun tam tersi yapılıyor" dedi.
Balıklıova Çevre Hareketi Başkanı Emine Aynur Efezeybek, kendi el işi göz nuru Gümüş tel kırma işlemeli Türk Bayrağını Şenliğe ev sahipliği yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'e hediye etti.
Haberi daha fazla uzatmak istemiyorum.
Sevgili Kıvanç Ege dün yaşananları çok güzel yazmış anlatmış.
Ben de onun yazmadıklarını yazayım dedim.
Türkiye'de güzel şeyler de oluyor demek istedim.
Tohum şenliğinde inanın çiçek ve meyve, sebze tohumu kapış kapış giderken, hepsi FİŞLENDİ VE TUTANAKLARA GEÇTİ.
Örneğin Kars'dan falan ninenin yerli sebze tohumu, Manisalı falan abimize giderken isim ve telefonlarına kadar kayıtlara geçti.
Ben de yoğun kalabalıklar içinde sadece 2 kuyruğa girdim ve toplam yarım saat bekleyerek Bursa'dan Ziraat Mühendisi Bayan Sibel Açık ile Kocaeli Yurt Köyü'nden gelen Sevgi ve Enis Turan kardeşlerimizin toplam 20 çeşit meyve ve sebze tohumlarından aldım.
Kendilerine burada bir kez daha teşekkür ediyorum.
Tohumları ne mi yaptım?
Balıklıova Çevre Hareketi gönüllü bayanlarına verdim ve hobi bahçelerinde (gittik gördük) çoğaltmaları ve dağıtmaları için teslim ettim.( toprağa ekim başlıyor)
Bu işlerde ninelerimiz ve bayan kardeşlerimiz çok daha tecrübeli ve hevesliler.
Onlarla Türkiye ne kadar gurur duysa azdır diyorum.
Saygı ve sevgilerimle
Ümit Bora-Çevreci Yazar
Tel:0 535 9247978
Date: Sat, 5 Feb 2011 21:48:43 +0200
Subject: Seferihisar Tohum Takas Şenliği
From: kivancege at gmail.com<mailto:kivancege at gmail.com>
SEFERİHİSAR'DAN SEVGİLİ KIVANÇ EGE'NİN HABERİ VE ÇEKTİĞİ FOTOĞRAFLARDIR:
Yerli tohumlar ‘takas'la yeni sahiplerini buldu. Yerli tohum satışının "Tohum Yasası"yla yasaklanmasının ardından üreticiler, yüzyıllardır uyguladıkları yöntemle sakladıkları tohumları paylaştı. Torbalı'da yapılan ilk etkinliğin ardından Seferihisar'da gerçekleştirilen şenlikte tohumlar yeni topraklarında üretelecekleri dönemi beklemeye başladı.
Seferihisar, Urla, Mordoğan, Karaburun belediyeleri işbirliğiyle gerçekleştirilen "Yarımada Tohum Takas Şenliği" Seferihisar Pazar yerinde Türkiye'nin birçok yerinden katılımcıların desteğiyle yapıldı. Etkinliğe CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, Mordoğan Belediye Başkanı Ahmet Çakar, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, İzmir ve yurdun çeşitli bölgelerinden gelen konuklar katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, bayram günü yaşadıklarını belirterek, "yıllarca yapılan yerli malı haftası etkinliklerinin önemini bugün daha iyi anlıyoruz. Yerli tohumlarımızı gün ışığına çıkartmanın, gelecek nesillerle buluşturmanın heyecanın yaşıyoruz. Bu tohumları göz hakkı olarak alacağız. Tohum yasasıyla bu ürünlerden mahsur kalacağız. Başkan dedenin tohum bankasını kurmak istiyoruz. Gelecek nesillere envanter bırakmak istiyoruz" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından gazeteci yazar Nedim Atilla yönetiminde gerçekleştirilen panele Celal Bayar Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden Yard. Doç. Dr. Cenk Durmuşkahya, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, Slow Food Yağmur Böreği Birliği Lideri Ayfer Yavi, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğreti üyesi Prof. Dr. Zuhal Okuyan ve Karaot Tohum Derneği Başkanı Feray Karapınar katıldı.
Cenk Durmuşkahya, Anadolu insanının çok şanslı bir bölgede yaşadığını dikkat çekerek, "Kıyı Ege yenilebilir otlar bakımından en zengin bölgedir. Anadolu kıtasında 11 bin bitki türü yetişiyor. Anadolu'daysa yaklaşık 3 bin 500 bitki bulunuyor. Ülkemizde hem Asyalı hem de Avrupalı bitkiler yetişiyor. Kıyı Ege'deyse bitkilerin binini yiyebiliyoruz. Kıyı Ege'de sofralarımızda 100 çeşit otu bulabilirsiniz" dedi,
Ayfer Yavi, tüketim alışkanlıklarında yapay bir sistem oluştuğunu söyledi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zuhal Okuyan da, uluslar arası tekellerinde tohumda olduğu hükümetlere istedikleri kararları aldırtabildiklerini kaydetti. Okuyan, "Yerli üreticiye soru sorulmadan üretimin çeşidi değiştiriliyor. Kültüre, yerelin durumuna bakılmadan politikalar belirleniyor. Belgelerde taş toprak olarak gözüken yerler iş makineleriyle talan ediliyor. Şimdi de Karaburun'da rüzgar tarlaları yapılması söz konusu ancak halka danışılmıyor" diye konuştu.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya da, etkinliğin yasaklanmak istendiğini ancak buna izin vermediklerini bildirdi. Tohum Yasası'yla birlikte uluslar arası firmaların yavaş yavaş yerli tohumları ortadan kaldıracağını söyledi. Özkaya, "4 yıl önce çıkan tohum yasası daha önce Hindistan'da çıktı. Burada büyük uluslarası tohum firmaları bu ülkedeki yerli tohumların patentlerini aldı. Satışını yasaklattı. Köylülerimiz kendi üretmedikleri tohumlara ‘satın tohum' diyor. Üreticilerimiz onları tohumdan saymıyorlar. Yerli tohumlarımızı ele geçirip patentlerini alırsa satışlarını asla yapamayacağız. Hiçbir şeyi icat etmeden hayatı patentlemeye çalışıyorlar. Takas toplantılarından korkuyorlar. Şenliğimizi engellemeye çalıştılar. Bunu izin vermedik. Çünkü burada satış yapmıyoruz" dedi.
"Yerli Tohumla Üretimimizi Arttıracağız"
Torbalı Karaot Köyü'nden Sultan Önder, susuz tarım yaptıklarını anlatarak, "Suyumuz olmadığı için kendimize yetecek kadar üretiyoruz. Susuz olarak karpuz, kavun, domates, bamya yetiştirebiliyoruz. Bundan sonra da daha fazla üretim yapacağız" diye konuştu.
Takas şenliğine katılan Beyler Köyü'nden Havva Dereli, köylerinde tohumlarını ninelerden dedeler gördüğü şeklinde sakladığını belirterek, "İlk üründe bıraktığımız tohumlukları diğer yıllar için saklardık. Hiçbir zaman parayla tohum almadık. Sakladık ve kendimize yetecek kadar bamya, mısır, nohut, bakla, kavun yetiştirdik. Bu etkinliği duyunca da sakladığımız tohumlardan getirdik. Olmayan tohumları da buradan alıp üreteceğiz. Bundan sonra daha fazla üretip Pazara çıkartacağız" dedi.
Beyler Köyü'nden Hüseyin Zeybekoğlu da, yerli tohumların yasayla satışının yasaklanmasına anlam veremediklerini, atalarından gördükleri yöntemleri uygulamayı sürdüreceklerini söyledi.
Konuşmaların ardından pazaryerinde gerçekleştirilen takas şenliğinden Yarımada'dan etkinliğe katılan yüzlerce üretici ve yurttaşlar ellerindeki tohumları satış yapmadan takas etti.
-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: <http://yunus.listweb.bilkent.edu.tr/pipermail/bsb-forum/attachments/20110206/966f72cb/attachment-0001.htm>
-------------- sonraki bölüm --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Yerli Tohumcular-1.JPG
Type: image/pjpeg
Size: 72523 bytes
Desc: Yerli Tohumcular-1.JPG
URL: <http://yunus.listweb.bilkent.edu.tr/pipermail/bsb-forum/attachments/20110206/966f72cb/attachment-0002.bin>
-------------- sonraki bölüm --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: Yerli Tohumcular-2.JPG
Type: image/pjpeg
Size: 81401 bytes
Desc: Yerli Tohumcular-2.JPG
URL: <http://yunus.listweb.bilkent.edu.tr/pipermail/bsb-forum/attachments/20110206/966f72cb/attachment-0003.bin>
Bsb-forum mesaj listesiyle ilgili
daha fazla bilgi