[Turkmath:7825] TMD ve Feza Gursey Enstitusu

BARIS COSKUNUZER BCOSKUNUZER at ku.edu.tr
13 Tem 2011 Çar 14:19:21 EEST


Degerli Liste Uyeleri..



Bilindigi uzere gectigimiz gunlerde TUBITAK, Feza Gursey Enstitusu (FGE) nin yapisini degistirip, TUBITAK'in altindaki "Bilisim ve Bilgi Guvenligi Ileri Arastirmalar Merkezi" (BILGEM) adindaki baska bir birime baglayip, Kandilli'deki yerleskesinden Gebze'ye tasima karari aldi. Bunun, Turkiye'nin tek Temel Bilimler Enstitusu'nu pratikte yok etme anlamina geldigini gormek pek zor degil.



Bu tasaridan basindan beri haberdar olan TMD, bu konuyla ilgili gerek universiteler bazinda, gerekse TUBA ve diger bircok akademik kurulus kanaliyla, en ust resmi merciler duzeyinde girisimlerde bulunmaktadir. TMD bu konuda yapilabilecekleri gorusmek icin, ilgili ust duzey yetkililerle gorusmeler yapmakta, ve buradan cikan kararlari uygulamaktadir. TMD'nin ust duzey resmi mercilere yazmis oldugu mektubun bir versiyonunu asagida bulabilirsiniz.



Sizleri gelismelerden haberdar edecegiz. Umuyoruz bu surec, Turkiye'nin Temel Bilimleri icin en olumlu sekilde sonuclanacaktir.



sevgiler..

TMD Yonetim Kurulu



***********************************************************************

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde Temek Bilimler'e çok önemli yatırım yapılmaktadır. Türkiye dünyanın ilk 10 ülkesine girmeyi hedefleyen bir ülke haline gelmiştir. Aynı ligde oynayan Brezilya, Meksika, Kore, Çin ve Hindistan gibi ülkelerde Matematik araştırmalarına çok ciddi yatırım yapılmaktadır.



Başbakanımıza 6 ay önce Türk Matematik Derneği'nin hazırladığı bir Temel Bilimler projesi sunduk ve görüşmek için Bilimden sorumlu Bakanımızın atanmasını ve kendisinin Temel Bilimler stratejisini öğrenmeyi bekliyorduk. TÜBİTAK'ın Temel Bilimler araştırmalarına olanak sağlayan tek enstitüsünün bağlanacağı Bakan'ın görüşü beklenmeden alınan bu karara anlam veremiyor ve yanlış buluyoruz.



Enstitü Prof. Dr. Erdal İnönü ve TÜBİTAK eski Başkanı ve derneğimizin eski başkanı Prof. Dr. Tosun Terzioğlu'nun girişimleri ile, benzer başarılı örneklerde olduğu gibi, doktora öğrencilerinin katkı sağlayabilmesi için bir üniversite kampüsünde ama özerk olarak kurulmuştur. Enstitüyü BİLGEM'e bağlayarak Gebze'ye taşımak yok olmasına sebep olmaktır. TÜBİTAK toplam bütçesi içinde Enstitünün payı binde birin bile altında iken, bu karar maddi sebeplerle de açıklanamaz.



Karar alınırken, enstitünün bulunduğu Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin ve Feza Gürsey Yönetim Kurulu'nun onayı alınmamıştır. İlgili olduğunu bilerek görüştüğümüz tüm bilim camiasının kararı olumsuzdur. Amerikan Matematik Derneği, Avrupa Matematik Derneği Başkanları ayrı ayrı bizimle temasa geçerek nasıl destek olabileceklerini sormaktadırlar. Boğaziçi Ünivesitesi Senatosu TÜBİTAK Başkanlığına, Bilimden sorumlu Bakanımıza da ulaştırılacak bir yazı yollama kararı almıştır. Tüm dünyanın Temel Bilimcileri bu kararı yanlış bulmaktadır.



Bilimden sorumlu Bakanımızın himayesinde, TÜBİTAK Başkanı, Enstitü Yönetim Kurulu Başkanı, TÜBA Başkanı ve Temel Bilimler politikaları üzerine tecrübeli bilim insanlarının biraraya getirilerek, geniş kapsamlı bir toplantı yapılması ve bir konsensüs aranarak Türkiye için faydalı ve sorumlu bir karar alınmasını umuyoruz.



Betül Tanbay

Türk Matematik Derneği Başkanı
******************************************************************************

-------------- sonraki bölüm --------------
Bir HTML eklentisi temizlendi...
URL: <http://yunus.listweb.bilkent.edu.tr/cgi-bin/mailman/private/turkmath/attachments/20110713/9c32b041/attachment.htm>


Turkmath mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi