[Turkmath:326] İstanbul Üniversitesi Matematik Bölü?==?utf-8?Q?mü genel semineri - 18 Mart, Çarşamba

sukru.yalcinkaya at istanbul.edu.tr sukru.yalcinkaya at istanbul.edu.tr
Mon Mar 16 13:52:07 UTC 2015


Merhabalar, 


İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü genel semineri bu hafta Boğaziçi Üniversitesi'nden Atilla Yılmaz tarafından verilecektir. Konuşmanın detayları aşağıdaki gibidir. 


İlgilenen herkes davetlidir. 


İyi çalışmalar 


Şükrü Yalçınkaya 
___________________________________________ 


Konuşmacı: Atilla Yılmaz 


Başlık: Kara kutunun içini görmek: Büyük sapma teorisi ve uygulamaları 


Özet: Büyük sapma teorisi (Large Deviation Theory, LDT) karmaşık stokastik sistemlerdeki nadir olayları inceler ve fizik, biyoloji, bilgisayar bilimi, istatistik, yöneylem araştırması ve finans dahil birçok alana uygulanır. Olasılığın konveks analiz ve dinamik sistemler içeren bir dalı olan LDT, durum geçişleri, yapı sal değişiklikler, kazalar, sistem arızaları, batmalar, vb. çeşitli atipik fenomenlerin olasılıklarının hesaplanmasını mümkün kılmak ile kalmaz, aynı zamanda bu nadir ama kritik olayların arkasındaki görünmeyen senaryolara ışık tutar. Bu son özellik bir kara kutunun içini görmeye benzer ve her bir durumda uygun bir şekilde yorumlanmalıdır. 

Konuşmanın ilk yarısında LDT'nin ana kavramlarını tanıtacağım ve bunları tekrarlı zar atma örneğinde açıklayacağım. İkinci yarıda ise heterojen ortamlarda difüzyonun klasik bir modeli olan rastgele ortamda rastgele yürüyüş (Random Walk in Random Environment, RWRE) için olan büyük sapma neticelerinin bir özetini sunacağım. Ana amacım yürüyüş ile ortamın, atipik hızların gerçekleşmesinde nasıl bir işbirliği yaptığını anlatmaktır. Bu sorunun cevabı ortamın boyutuna bağlı çıkmakta ve istatistiksel mekanikten gelen birçok faz değişimi sorusuna yol açmaktadır. Tüm bu sorular RWRE konteksinde kara kutunun içinde ne olduğunu anlamamıza katkıda bulunmaktadır. 
--------------------------------------------------------------------------------------- 


Tarih: 18 Mart 2015 


Zaman: 15:30 


Yer: İstanbul Üniversitesi Matematik Bölümü Seminer Salonu
Bu elektronik posta ve beraberinde iletilen butun dosyalar sadece gondericisi tarafindan alinmasi amaclanan yetkili gercek ya da tuzel kisinin kullanimi icindir.Eger soz konusu yetkili alici degilseniz bu elektronik postanin icerigini aciklamaniz, kopyalamaniz, yonlendirmeniz ve kullanmaniz kesinlikle yasaktir ve bu elektronik postayi derhal silmeniz gerekmektedir. ISTANBUL UNIVERSITESI bu mesajin icerdigi bilgilerin dogrulugu veya eksiksiz oldugu konusunda herhangi bir garanti vermemektedir. Bu nedenle bu bilgilerin ne sekilde olursa olsun iceriginden, iletilmesinden, alinmasindan ve saklanmasindan sorumlu degildir. Bu mesajdaki gorusler yalnizca gonderen kisiye aittir ve ISTANBUL UNIVERSITESI'nin goruslerini yansitmayabilir. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- This e-mail and any files transmitted with it are confidential and intended solely for the use of the individual or entity to whom they are addressed. If you are not the intended recipient you are hereby notified that any dissemination, forwarding, copying or use of any of the information is strictly prohibited, and the e-mail should immediately be deleted. ISTANBUL UNIVERSITY makes no warranty as to the accuracy or completeness of any information contained in this message and hereby excludes any liability of any kind for the information contained therein or for the information transmission, reception, storage or use of such in any way whatsoever.The opinions expressed in this message may belong to sender alone and may not necessarily reflect the opinions of ISTANBUL UNIVERSITY. 



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://yunus.listweb.bilkent.edu.tr/pipermail/turkmath/attachments/20150316/ac8ca506/attachment.html>


More information about the Turkmath mailing list