[Turkmath:4500] Matematiğin Peşinde

Ayhan Dil adil at akdeniz.edu.tr
Mon Jun 22 09:43:46 UTC 2020


Merhabalar,
Belki bazılarınız çeşitli vesilelerle karşılaşmıştır, Matematiğin Peşinde (https://matematiginpesinde.com/) isimli bir oluşum bir süredir çeşitli etkinlikler düzenliyor (haftalık matematik bülteni, haftada birkaç tane canlı yayın, bilimsel toplantı, kitap çevirisi vs). Üstelik bu oluşuma katkı sunmaya sağlayan herkese de kapıları açık; hem öyle buyrun bizim adımız altında bir şeyler yapalım gibi de değil tarzları, hep beraber bir şeyler ortaya koyalım, enerjisi olan devam ettirsin şeklinde.

Eğer daha önce dikkatinizi çekmediyse, internet sayfalarına göz atmanızı çok isterim. Türkiye’de büyük bir matematikçi kitlesi yok ve maalesef çok fazla aktivite de dönmüyor. Bir sürü matematikçi kişisel çabaları ile çok kıymetli bloglar oluşturup bir şeyler yazdılar, çizdiler, bir kısmı hala da devam ediyor, ama bunların hemen hepsi kişisel çabalarla yürüyor. İnsanların da enerjileri, hevesleri bir yere kadar sürükleyici olabiliyor. Halbuki TMD gibi bir derneğimiz var, ve dernek nasıl yapar bilmiyorum ama bu kişisel çabaları bir araya getirebilir. Bu bireysel emeklere sahip çıkıp bu çabaları destekleyebilir.

Matematiğin Peşinde ekibinde şu anda aktif olarak bir şeyler yapmaya çalışanların çoğunluğu gençlerden oluşuyor, genelde lisanüstü öğrencileri ya da yeni doktoralarını almış matematikçiler. Zaten onca işin arasında sırf güzel şeyler kenarda köşede kalmasın, ilgisi olanlar güzel yazılara, ilginç konulara ulaşabilsin diye çaba gösteren insanlara sahip çıkmak bence önemli. Üstelik Türkiye'nin ve dünyanın dört bir köşesinden doktoralarını alan genç matematikçilerimiz arasında bir iletişim kurma, beraber matematiksel faaliyetlerde bulunma imkanı da ortaya çıkmış oluyor. Bunu sadece Matematiğin Peşinde platformu için söylemiyorum, bunun gibi bir sürü önemli girişim var, bu en yenilerinden olduğu için yazmama vesile oldu.

Umarım Turkmath e-posta grubu üyeleri ve derneğimiz gençlerin çalışmalarına-yaptıklarına göz atar, fikirlerini paylaşır, destek sunarlar.
Selamlar
Ayhan Dil

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://yunus.listweb.bilkent.edu.tr/pipermail/turkmath/attachments/20200622/f213865e/attachment.html>


More information about the Turkmath mailing list