[Turkmath:6609] Ynt: Atama/Yükseltme Kriterleri:TMD Raporu
Ayhan Dil
adil at akdeniz.edu.tr
Sun Aug 25 19:49:40 UTC 2024
O zaman buradan birkaç tane soru çıkıyor karşımıza Zafer hocam,
İlki, bu çöküşü içerden hızlandıran ve büyüten etkenlerin en önemlilerinden birisinin bu makalelerin kilo ile karşılaştırılması olduğu fikrine katılmıyor musunuz?
İkincisi, bu bozulmayla mücadeleye nereden başlanması gerektiğini düşünüyorsunuz?
Ayhan
________________________________
Gönderen: Zafer ERCAN <Zafer.Ercan at listweb.bilkent.edu.tr> adına TMD-UYE <tmd-uye-bounces at listweb.bilkent.edu.tr>
Gönderildi: 23 Ağustos 2024 Cuma 17:23:12
Kime: Türk Matematik Derneği
Bilgi: tmd; turkmath
Konu: [TMD-UYE: 4075] Re: Atama/Yükseltme Kriterleri:TMD Raporu
Üniversiteleri her yönüyle çökmüş bir ortamda böyle bir raporun hiçbir işlevi olmayacaktır. Bu rapor, maalesef, "bakın biz de iş yaptık"dan başka birşey değil. Kendi kendinizi kandırmamanızı öneririm!
ZE
________________________________
Kimden: "Türk Matematik Derneği" <tmd at listweb.bilkent.edu.tr>
Kime: "tmd" <tmd-uye at listweb.bilkent.edu.tr>
Gönderilenler: 23 Ağustos Cuma 2024 14:18:37
Konu: [TMD-UYE: 4073] Atama/Yükseltme Kriterleri:TMD Raporu
Matematik Araştırmalarının Yayın Süreçleri ve Atama/Yükseltme Kriterleri ile İlgili Sorunlar Hakkında TMD Raporu
Değerli Matematikçiler,
Her akademik disiplinin kendine ait ve dolayısıyla kendi dinamiklerini yansıtan atama ve yükseltme ölçütleri olması esastır. Bilimde ileri gitmiş ve yüksek kaliteli bilimsel üretim yapan ülkelerin (ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Japonya vb.) bu konuyu nasıl ele aldıklarına bakıldığında, hiçbir alan için sayı bazında bir ölçüt kullanılmadığı görülebilir.
Birçok üniversitemizde matematik bölümleri, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerin bir parçası olarak fen fakültelerinin içinde konumlandırılmasına rağmen, matematik araştırmaları temel bilimlerle araştırma teknikleri ve yayın süreçleri bakımından farklılıklar gösterir. Bu, hepimizin üzerinde hemfikir olduğu bir gerçektir. Hatta bildiğiniz gibi, matematiğin alt alanları içerisinde dahi araştırma teknikleri ve yayın süreçleri bakımından büyük farklılıklara rastlanabiliyor. Alanlar arası araştırma teknikleri ve yayın süreçlerinin farklılıklarının göz ardı edilmesinin, ülkemizdeki matematik çalışmalarını olumsuz yönde etkileyeceği öngörülmektedir.
Bu nedenle, TMD öncülüğünde, matematik araştırma süreçlerini açıklayan ve ülkemizde matematikçilerin karşılaştıkları sorunlara vurgu yapan bir bilgilendirme metni hazırlanmıştır. Gerektiğinde belli kısımlarına veya tamamına referans verebilmeniz için bu metni sizinle paylaşmak isteriz. İlgili metne derneğimizin https://tmd.org.tr/matematik-arastirmalarinin-yayin-surecleri-ve-atama-yukseltme-kriterleri-ile-ilgili-sorunlar-hakkinda-tmd-raporu/ sayfasında ulaşabilirsiniz.
Metnin hazırlanmasında emeği geçen Prof.Dr. Gonca Ayık (Çukurova Üniversitesi), Prof.Dr. Tuğrul Burak Gürel (Boğaziçi Üniversitesi), Prof.Dr. Yıldıray Ozan (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) ve TMD adına koordinatör, Prof. Dr. Emine Şule Yazıcı Yuret'e (Koç Üniversitesi) teşekkür ederiz.
Saygılarımızla,
TMD Yönetim Kurulu
_______________________________________________
Bu e-postayı Türk Matematik Derneği'nin TMD-UYE E-Posta Listesine üye olduğunuz için aldınız.
TMD-UYE at listweb.bilkent.edu.tr
BU E-POSTA LİSTEDEN ÇIKMAK (UNSUBSCRIBE) VEYA ÜYELİK SEÇENEKLERİNİ DÜZENLEMEK İÇİN aşağıda bağlantısı verilen sayfayı ziyaret ediniz:
http://yunus.listweb.bilkent.edu.tr/cgi-bin/mailman/listinfo/tmd-uye
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://yunus.listweb.bilkent.edu.tr/pipermail/turkmath/attachments/20240825/1be90469/attachment.html>
More information about the Turkmath
mailing list