[Turkmath:8459] sisme dergiler ve yayin etigi ihlali

Zafer Ercan zercan at ibu.edu.tr
17 Haz 2012 Paz 10:15:14 EEST



Matematik Dunyasi'nin gelecek sayisinda "Sisme dergiler ve yayin etigi ihlali" baslikli bir yazi yayinlanacak. Bence oldukca onemli 
bir yazi.

Yazida yayin sayisi, SCI-E, h-faktoru gibi kavramlar uzerine kurulu "basarililigi" bir bataklik olarak gormektedir. 

Bilindigi gibi Ali ulger, Tosun Terzioglu, Metin Gurses hukumetin uygulamasini protesto ederek TUBA uyeliklerinden istifa etmislerdi. Her ne kadar TUBA'nin kurulusu bir seckincilik ve kibirlilik uzerine kuruldugu gorusunde olsam da, onurlu istifalari selamliyorum.

TUBA'a uye ve assosiye uye olarak atanan yeni matematikcilerin parali dergilerin mudavimleri oldugu da gozonune alindiginda yazinin onemi cok daha iyi anlasilmakta ve bu durum yazida gecen "Ne zarari var?" sorusunu cok iyi yanitlamaktadir.    

Yeni atanan uyelerin konulari benzer konulardir. Bu konulardan bazilari istatiksel yakinsama, toplanabilirlik gibi konulardir. Goruslerine oldukca onem verdigim bir matematikciye gore "bu alanlar ozellikle Turkiye'de yasaklanmalidir". Bu konular Turkiye'de yapilan matematigi bir batakliga donusturulebilecek niteliktedir. Cunku bu alanlarin her ne kadar ici bos olsa da bir o kadar sayisi fazla ve kolay  yayin yapilabilmekte, ve Turkiye'de basarilar bu yonuyle degerlendirildiginden, bu yontemle uretilen  "basarilari matematikciler" Turkiye'de kilit noktalara gelip, matematigin konumunu kendilerine benzetebilmektedirler.

Yazinin konusu olan konuda meslek orgutu olan Turk Matematik Dernegine zor bir gorev dusmektedir.

Zafer Ercan   


Turkmath mesaj listesiyle ilgili daha fazla bilgi