[Turkmath:3242] Fwd: Üniversitelerimiz rekabetci mi?

Zafer ERCAN zercan at ibu.edu.tr
Tue Sep 25 06:51:22 UTC 2018



Bekir Barış: 

Üniversiteler rekabet üzerine inşa edilmez, özgür düşünceler üzerine inşa edilir. 

'Eğer "Ulusal Ileri Çalışmalar Enstitüsü " kurulursa bir gün, kesinlikle ölçüsü dünya matematik dergileri arasında ilk 5 giren dergilerde yayın yapma şartı olmalı.' fantazisini her kim kurmuşsa saçmalamış. Saçmalık, ''niye ilk 4'e giren ya da 6'ya dergilerde değil?'' gibi basit bir soru üzerinden kendini eleverir. (ilk 4'e, 5'e ya da 28'e girmek ne demek, bilmiyorum elbet!) 

Bu tür sayısal ölçümlerle akademi yaratılmaz. Akademi, binlerce hocayı bir çırpıda vatan haini ve terörist ilan eden anlayışa direnebilen özgür düşüncelerle oluşur. ''Aziz Sancar abi, sen bir numarasın, Nobel Kimya Ödülü aldın, gel bizi kurtar. Milli ve Yerli Ulusal İleri Çalışmalar Enstitüsü'nü kur abi'' bakış açısıyla bu işler gitmez. 

Mevcut koşullarda kurulacak ''Ulusal İleri Çalışmalar Enstitüsü'' ve benzeri yerler bir çırpıda El Pençe duran haydutlar tarafından anında işgal ve talan edilir. 

Ne demek istediğim, Bilim ve Gelecek Dergisi'nin 2008 Ocak sayısında yayınlanan bir yazımda yer alan şu anekdotla anlaşılabilir: 

''Berkeley’li araştırmacı karısı çıktı 
Bu fırsatla yazıyı kısa bir anekdotla sonlandıralım: Bir bölüm toplantısında, bir profesör Berkeley’de akademik çalışmalarda bulunmuş ve çok başarılı bir araştırmacının kendisiyle iletişim kurduğunu, bölümlerine katılmak istediğini, bu araştırmacının bölüme katılmasının çok yararlı olacağını söylüyor. Toplantıya katılan diğer bölüm elemanları “başarılı araştırmacının” kim olduğunu sormuyorlar. Bu başarılı araştırmacı çıka çıka kendisiyle iletişime geçmiş olduğunu söyleyen kişinin karısı çıkıyor. Başarılı araştırmacıyı bölümlerine tavsiye eden kişi, TÜBİTAK bilim dergilerinin editörlerinden biri! Bilim dergileri kimlere emanet edilmiş…'' 
Bu anekdotun kahramanı şu anda TÜBİTAK'ta önemli bir göreve getirildi. 


ZE 








Kimden: "bekir barıs" <bekirsamibaris at gmail.com> 
Kime: "yilmaz akyildiz" <yilmaz.akyildiz at gmail.com>, "Zafer ERCAN" <Zafer.Ercan at listweb.bilkent.edu.tr>, "tmd" <tmd-uye at listweb.bilkent.edu.tr> 
Gönderilenler: 23 Eylül Pazar 2018 12:47:10 
Konu: Re: Üniversitelerimiz rekabetci mi? 

Önceki yazımda "bizler" den kastım, gerçek manada akademisyenliğin özünden yoksun kişilerdir. 
Bekir. 

On Sun, Sep 23, 2018 at 12:39 PM bekir barıs < [ mailto:bekirsamibaris at gmail.com | bekirsamibaris at gmail.com ] > wrote: 



Problemin esas ana kaynağı bizleriz, yani akademisyencilik oynayan bizler... 
epsilonu ve delta yı sadece limit,süreklilik ve hata analizinde kullanırız. Bu epsilon ve delta seçiminin hassas olduğunu söyleriz. Ama iş hayata gelince 
bu prensipleri unutur ve hak eden ile hak etmeyenleri ayırt etmeyiz. 
Eğer matematiğimiz iyi olsaydı bugün bu problemleri konuşmazdık diyorum. 

Eğer "Ulusal Ileri Çalışmalar Enstitüsü " kurulursa bir gün, kesinlikle ölçüsü dünya matematik dergileri arasında ilk 5 giren dergilerde yayın yapma şartı olmalı. 
Çıta çok yüksek olmalı ki birseyler ortaya çıksın. Bence Tuba da aynı yüksek kriterler olmalı. 

Bekir 







On Fri, Sep 21, 2018 at 10:32 AM yilmaz akyildiz < [ mailto:yilmaz.akyildiz at gmail.com | yilmaz.akyildiz at gmail.com ] > wrote: 

BQ_BEGIN

Bekir Barış Hocanın dediklerini Selman senelerdir öne getirir ve TR de üniversitelerin uluslar arası seviyede accreditation yapılmasına (ODTÜ de) Selman ön ayak olmuştur. Daha sonraki yıllarda çok başarılı bir öğrencisi / ortak çalışanı için ODTÜ de verdiği (başarısız) bir mücadeleyi zamanın dekanı vasıtası ile ben de yakından bilirim. 
Bekir Hoca' nın bahsettiği ahbap-çavuş ilişkileri yanında maalesef üniversitelerimize siyasetin de dibine kadar girdiği hepimizin malumudur ama şu ana kadar hiç bir Türkiye Üniversitesinde çalışmamış Selman bunları idrak edemez, kısacası bu işler tahminlerden çok daha karışık ve komplekstirler. 
Son gelişmeler (Bursalı yazıları) gösteriyor ki artık herşey için çooook geç... 
Bir zamanlar Ertuğrul isimli bir Kültür Bakanı vardı, ona bir umut olarak bakılırdı. 
Şimdi bir Milli Eğitim Bakanı varmış, umut O imiş. 
Ben umutsuzum arkadaşlar! 

Bu arada belirteyim: Selman'a devlet veya vakıf üniversitelerinden değil bir teklif gelmesi, yakın geçmişte sabatikalını memleketinde geçirmek istediğinde bile Selman bütün kapıların kendisine kapalı olduğunu bizzat görmüş birisidir. Bu hususu GSU dan Muhammed Uludağ ve 7 Tepe den Hasan Gümral iyi bilirler. 
Belki de Selman'ın tek Türkiye umudu RTE dir, (bu da bizim ayıbımız olsun!). 
Bunu da belki en iyi Muhammed bilir.. 
y.a. 


On Fri, Sep 21, 2018 at 9:42 AM bekir barıs < [ mailto:bekirsamibaris at gmail.com | bekirsamibaris at gmail.com ] > wrote: 

BQ_BEGIN

Yılmaz Akyıldız hoca bir önceki yazısında "Bazılarınız sorabilir: "Selman Neden TR ye gelip MSU da yaptıklarını yapmıyor?" Benim bildiğim : TR den çağıran, imkan veren oldu da, (buna RTE de dahil), Selman mı hayır dedi? " yazdı. 

Selman Akbulut a Türkiye deki Devlet veya Vakıf üniversitelerinde bir teklif gelip gelmediğini bilmiyorum. 

Gelişmiş dünya ülkelerinde üniversiteler bir yarış icindelerdir. Iş ilanlarında rekabeti esas alırlar. Sahanın usta isimlerini kapmak için bir yarış vardır. Ülkemizde ise asistan olarak girersin ve Prof olarak cıkarsın aynı üniversiteden. Aynı bölümde hoca, öğrencisi, öğrencsinin öğrencisi... görmek mümkün. Bir türlü kaliteyi ve profosyoneliz mi kabul etmiyoruz. işe göre adam değil, adama göre iş hep ön planda olmuş. postunu kuran aynı bölüme başka kimseyi istemiyor. 

Annals of Math de yayın yapan kaç Türk var matematik alanın da? 


Barış. 

. 




BQ_END


BQ_END


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://yunus.listweb.bilkent.edu.tr/pipermail/turkmath/attachments/20180925/adc093ed/attachment-0001.html>


More information about the Turkmath mailing list