[Turkmath:2575] Re: Zafer Ercan'ın sorusu

Mehmet Can mcan at ius.edu.ba
Sun Oct 15 09:02:35 UTC 2017


Değerli Meslektaşlarımıza

Soyut matematiğin varlık sebebi elbette ki sadece uygulamalı matematige sağladığı araçlar değildir.

Kim demişti?

Matematik uygulayabilirlikten uzaklaştıgi olcude "accurate" olmaya yaklaşır.  Uygulanabilirlige yaklasinca da :accuracy" den uzaklaşır.

Zafer bakalım hem uygulanabilir ve hem de "accurate" olanı başarabilecek mi?

Accurate kelimesinin karşılığını bulmayi "belit" gibi kelimeleri kullanabilenlere bıraktım.

M Can



Get Outlook for Android<https://aka.ms/ghei36>

________________________________
From: Turkmath <turkmath-bounces at listweb.bilkent.edu.tr> on behalf of Timur Karacay <tkaracay at listweb.bilkent.edu.tr>
Sent: Sunday, October 15, 2017 8:54:24 AM
To: turkmath at listweb.bilkent.edu.tr
Subject: [Turkmath:2574] Zafer Ercan'ın sorusu


Toplama Var mı?
Zafer Ercan 1+1= ? sorusunu ortaya attı. Giderek 100+ 100 = ?, 1000+1000= ? sorularını soracağını söyledi. Önce soruyu önemsemedim. Sonra adım geçtiğine göre yanıt vermem gerektiğini düşündüm. Soruyu anlamsız bulduğum için vaz geçtim. Ancak, giderek soru zihnimde takılı kaldı. Zafer gibi birisi bu soruyu soruyorsa, soruyu bir daha düşünmem gerektiğine karar verdim.
Öncelikle Zafer nereye takılıldı sorusuna yanıt aradım.  Onun gördüğü, ama bunca gelmiş geçmiş matematikçinin  göremediği şey nedir? Soruyu tekrar tekrar okudum. Zafer’in neye takıldığını göremedim.
Peano belitlerini kabul etmeyebilir. Kimse onu kabule zorlayamaz. Onu kabul ediyorsa, toplama işlemine itiraz etmemesi gerekir. Etmiyorsa, kendi sistemini kurmakta serbesttir. Beğenilirse, tutunursa, dünya Zafer’in sistemini kullanmaya başlar.
Peano aksiyomu yerine kümeler kuramıyla toplamayı tanımlayan sisteme itiraz edebilir. O sistem temelde,”Her kümenin bir nicelik sayısı vardır.” Diyen belit ile kümeler cebirine dayalıdır. Onları kabul etmeyebilir. Zaten kümeyi  “nesnelerin topluluğu” diye varsayan sezgisel tanım paradoksa götürdüğü için ona itirazlar geçen yüzyılın başından beri var. O itirazları yoketmek için kümeyi belitsel olarak kurma girişimleri, çok zor da olsa başarıya ulaşmıştır.
1+1 =2 sonucu  hemen her kaynakta  var. Adım geçtiği için söylemeliyim. Benim yazdığım “SOYUT  MATEMATİK” adlı kitapta yapılan toplama tanımında, bu gün matematiğin dayandığı belitleri kabul edersek bir eksiklik yok.
Daha önce de yazmıştım. Esasta bu gün kullandığımız hesap yöntemi, irrasyonel sayıları hep yaklaşık aldığı için eksiktir. Ama o hesap yöntemimizin bu günkü sistem içinde düzeltilmesi olanaksız görünüyor. O işi yüzyıllar sonra başka bir sistem içinde çözebilirler. Zafer’e o günü görecek kadar uzun ve sağlıklı yaşam dilerim.
Saygılarımla,
Timur Karaçay

--
This message has been scanned for viruses and
dangerous content by MailScanner<http://www.mailscanner.info/>, and is
believed to be clean.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://yunus.listweb.bilkent.edu.tr/pipermail/turkmath/attachments/20171015/5c926907/attachment.html>


More information about the Turkmath mailing list